Focus op wat je kind wel kan ?>

Focus op wat je kind wel kan

sept 2012

Afgelopen jaar waren de Olympische Spelen in Londen, bijna een maand heerlijk genoten van alles wat sport te maken heeft!

Voor mijn gezin was dit ook nog eens heel bijzonder omdat het de eerste Olympische Spelen was die we als toeschouwer mochten beleven in plaats van “deelnemer”. Wat de afgelopen drie Olympische Spelen, een periode was van stress en spanning was nu vooral drie weken genieten van alles wat met sport te maken heeft! Wat een verademing was dat zeg! Ook nog veel “live” mee mogen maken, fantastisch!
En eigenlijk ging het genieten gewoon door want terwijl school weer was begonnen, startte ook de Paralympics, een nog veel bijzonderder sporttoernooi wat voor mij nog veel meer is dan alleen sport!
Om de deelnemers te benoemen zijn we in de afgelopen jaren steeds ingewikkelder gaan praten, ‘mindervaliden’,’ mensen met een beperking’ kwamen in plaats van ‘gehandicapt’. Maar ben je gehandicapt als je uitblinkt in een zwemonderdeel, als je de beschikking hebt over één been? Het is nog maar de vraag of Phelps wint als hij ook maar één been kan gebruiken.

Als we iets kunnen leren van de Paralympics, dan is het wel het vermogen om je te richten op wat je wel kan!

Vaak denken wij en onze kinderen in onmogelijkheden: “dat kan niet” of “dat kan ik niet!”
Mensen als de paralympiers denken in wat ze wel kunnen, mensen als Nick Vujicic, hij werd geboren zonder armen en benen, om te zien wat hij presteert kan je zijn naam opzoeken op Youtube.
Daar kun je zien hoe hij omgaat met zijn ‘handicap’ ! Hij houdt presentaties met als titel: “no arms, no legs, no worries.”

Laten we voor dit schooljaar eens afspreken dat we onze kinderen belonen voor dat hoge punt (ook al is het vak in uw ogen misschien “niet zo belangrijk”) in plaats van hen altijd maar aan te spreken op die onvoldoende. Laten we hen wijzen op waar ze wel goed in zijn zodat hun zelfvertrouwen groter wordt , dan kan ik u garanderen dat er ook steeds minder onvoldoendes zullen vallen!

Succes dit jaar en geniet van uw kind!