mijn dochter wordt 16 en nu..? ?>

mijn dochter wordt 16 en nu..?

febr. 2013

Mijn dochter werd afgelopen oktober alweer 15 jaar, het viel me op dat zij in tegenstelling tot mij niet erg onder de indruk was van de leeftijd die ze zojuist had bereikt !
“Jeetje alweer 15 jaar !” zei ik.
“Pff 15 stelt niets voor ,16 , dat is pas de leeftijd , maar dat duurt nog een heel jaar!!” zuchtte ze.
Ik vroeg “hoezo 16 is pas de leeftijd?”
“Nou, dan mag ik eindelijk alcohol drinken ” was hierop een heel duidelijk antwoord.
“Oke…?”dacht ik en moest even denken …, als ze nou had gezegd , “dan mag ik eindelijk op stap!” dan had ik het nog gesnapt , maar dit is toch even anders!
“Nou,” probeerde ik nog , “tegen de tijd dat jij 16 bent, is de leeftijd verhoogd naar 18 jaar hoor!!”, maar daar trapte ze niet in,” want het is namelijk nog helemaal niet zeker wanneer” zei ze !! Een discussie volgt waarop ik zoals elke keer wordt verweten veel strenger te zijn dan de ouders van vriendinnen , en dat heel veel van haar vrienden al mogen drinken en op stap gaan!!
Toch altijd typisch dat als ik dan vraag naar welke vriendinnen dan, het antwoord altijd weer hetzelfde is ,” ja je kent niet al mijn vrienden hoor! “
Het neemt niet weg dat mij als ouder weer een nieuwe uitdaging te wachten staat , een dochter van bijna 16 en een zoon die het jaar daarop die leeftijd bereikt!
Dat de leeftijd tot het drinken van alcohol wordt verhoogd naar 18 staat gelukkig vast, maar hoe gaat dat nou in de praktijk met kinderen die dit jaar of volgend jaar 16 a 17 zijn of worden!
Zoals het er nu naar uitziet gaat de verhoging van leeftijd in op 1 januari 2014, dus “mag” mijn dochter feitelijk nog 3 maanden alcohol drinken!
Nu mag zij haar zgn “sweet sixteen” vieren , en daar wordt dan waarschijnlijk alcohol geschonken in de vorm van bier en wijn!
Ik zie er nu al een beetje tegenop! Want mijn dochter behoort tot de oudsten van haar vriendengroep! Wat doe je dan met die “bijna” zestienjarigen?!
Nu vindt het feestje plaats in mijn huis en daarom onder mijn verantwoording, dus toen ik mijn dochter vertelde dat de jongelui jonger dan zestien geen druppel alcohol krijgen van mij, leverde dat alweer een discussie op !!
Naar haar zeggen zijn er vrienden bij die van hun ouders wel mogen drinken, wanneer er ouders bij zijn!
Ja, ja en dat moet ik geloven, eigenlijk weet ik helemaal niet hoe die andere ouders erover denken, ik ken de lieve mensen niet eens!
Vroeger op de basisschool toen ontmoette ik de moeders op het schoolplein, en wisselde zo nu en dan wat info uit!
De drempel om dan eens een moeder /vader te bellen met wat vragen of opmerkingen wat betreft haar/jouw kind was eigenlijk best laag. Je kende elkaar en de relatie “groeide” mee met je kind!
Nu echter ken je de kinderen amper laat staan de ouders!! En naarmate je kind in de bovenbouw zit, wisselt het ook van klas en dus is er al helemaal geen beginnen aan!
Overigens blijft het altijd delicaat om de telefoon te pakken om eens met een andere ouder jouw of haar kind te “bespreken” . Het wordt vaak gezien als een aanval op de opvoeding! Mensen hebben dan de neiging om meteen de hakken in het zand te zetten !!
Toch zou wat meer onderling contact tussen ouders naar mijn mening kunnen bijdragen aan het eerder ‘tackelen” van issues waarmee ouders, school en ook de kinderen zelf worstelen!! Het levert in ieder geval discussie op en dat kan alleen maar leiden tot bewustzijn!!
Gelukkig ken ik het merendeel van de ouders van de vrienden van mijn kinderen en kan ik hen best opbellen om zoiets als het feestje van mijn dochter te bespreken! Echter de vrienden van school… ik weet niet eens waar ze wonen!!

Pfff ze wordt pas in oktober 16 en ik heb nu al stress…… !