Ruzie maken goed of fout ?>

Ruzie maken goed of fout

maart 2012

Dr. Phil , voor eenieder die nog nooit van de lieve man heeft gehoord, hij is de “tv-opvolger” van Oprah Winfrey . Een Amerikaanse psycholoog die door zijn frequente deelname aan de Oprah show, bekend en geliefd werd bij het amerikaanse publiek en zo zijn eigen show verwierf!
Geliefd door zijn no- nonsense policy!
Ik moet zeggen dat ik hem wel een geschikte vent vind. Ik heb in het verre verleden nog een blauwe maandag psychologie gestudeerd en ook vandaar mijn interesse in zijn visie en aanpak!
Dit houdt overigens niet in dat ik het altijd met hem eens ben en regelmatig staan mijn haren dan ook recht overeind en heb ik zin om in de tv te kruipen om me er eens even mee te bemoeien! Het is en blijft natuurlijk een “Amerikaanse Show” (met hoofdletter S)
Gister hoorde ik hem namelijk weer zeggen dat je als ouder nooit en te nimmer ruzie mag maken in bijzijn van je kinderen ongeacht hun leeftijd! Dit levert volgens hem onherroepelijk onherstelbare schade op ! Volgens hem , en ik denk het overgrote deel van alle psychotherapeuten, mag je je kinderen nooit blootstellen aan de sores die jij hebt met je partner! Nou ben ik van mening dat er een significant verschil zit tussen ruzie en RUZIE , maar die nuance maakt voor dr. Phil niet uit!
Nou voor mij wel!
Marc en ik zijn mensen met passie en met het hart op de tong , dat levert thuis af en toe best wel eens een heftige discussie (lees voor mijn kinderen maar gewoon, ruzie!) op. Dit zou dus volgens velen een doodzonde zijn , echter mijn vraag ? Waarom?
Kijk een aantal jaar geleden ben ik eens echt “geflipt” , ik stond werkelijk met mijn koffer in mijn hand als een hysterisch wijf te krijsen waar mijn kinderen (toen nog erg jong) bij waren!
Het liep allemaal met een sisser af , en nog diezelfde avond was alles weer “goed”.
Maar, het heeft dagen geduurd voordat mijn kinderen weer gerust gingen slapen en zich weer lekker voelde. Ik schaam me hier nog steeds diep voor! En heb destijds gezworen dat dit nooit meer mocht gebeuren, dus hierover ben ik het helemaal eens met “de geleerden”.
Echter de normale ruzie , ja inderdaad de normale , want ze zijn er nou eenmaal en ruziemaken hoort net zo bij het leven als liefhebben, is gewoon gezond, het klaart de lucht, en het is voor de kinderen niet altijd slecht! Mijn ouders hadden nooit ruzie en toch gescheiden!! (zo weinig was er dus , denk ik dan..)
Mijn mening is dat het wellicht goed is om mee te maken! Het hoort gewoon bij het leven net als alle andere gevoelskwesties, je mag kwaad zijn en je moet leren je gevoelens te tonen en niet alleen de leuke , fijne gevoelens, je mag je eens gefrustreerd voelen en dat afreageren ook al is het totaal onterecht, dat gebeurt nou eenmaal in de maatschappij! Dan maar in de “veilige” omgeving van thuis “leren” ruziemaken!
Want wat mijn kinderen thuis óók zien, en dat is natuurlijk wel de gezonde tegenhanger en noodzakelijk, is dat hun ouders samen op de bank liggen te kroelen en knuffelen en dat ze zien hoeveel ze van elkaar houden. Vaak willen ze er dan zelfs nog bijkomen liggen of roepen geïrriteerd “kappen nou!” !!
Natuurlijk vinden ze het niet leuk als het eens goed knettert, en dat laten ze merken ook! Maar ik zeg dan ook meteen, dat zij als broer en zus toch ook wel eens ruzie hebben en elkaar dan ook achter het behang kunnen plakken, om vervolgens een uur later weer samen een spelletje te doen of elkaar raad vragen met betrekking tot vrienden!
Luister ik ben niet roomser dan de Paus en pretendeer dat ook niet !! Dat moet niemand doen vind ik, is ook helemaal niet nodig, want het is toch eigenlijk ook hierin overal hetzelfde, laten we eerlijk zijn!

En af en toe leidt het ook tot hilarische taferelen als Marc en ik weer eens zitten te steggelen bij de aannemer over ons nieuwe huis, je ziet de arme man denken, om vervolgens na een paar maanden met ons te hebben samengewerkt hem schoorvoetend te horen toegeven dat hij zich wel herkend in Marc…. Wat hij hier ook mee bedoeld……?

Marc en ik zullen ons hele leven af en toe blijven steggelen,( is ook best grappig) alleen niet altijd leuk voor degene die er getuige van is, en dat niet kent.
Maar zo houden wij elkaar alert en weet ieder precies waar hij aan toe is!We nemen niets als vanzelfsprekend , zo zijn wij en waarschijnlijk daardoor worden we ook oud samen, met een relatie vol passie!!

 

Ter afsluiting een oneliner van Dr. Phil, waar ik het wel volledig mee eens ben .
Ik heb hem dus al vaak gebruikt bij diverse vrienden die in scheiding liggen en met een heleboel schuldgevoel blijven rondlopen:

 

Je kunt beter uit een gebroken gezin komen, dan erin leven!!
Dus ruzie af en toe eens lekker met je partner, ouder of kind maar blijf communiceren en maak het dan weer goed!!